Biondelli

Italië Italië - Lombardije

Biondelli

Gedurende ons vergelijkend warenonderzoek stuitten we op Joska Biondelli. Na enige jaren headhunten in Londen (familiaire dienstplicht, zullen we maar zeggen), nam deze aristocratische jongeheer afscheid van de pakken en kantoren, en keerde hij terug naar het 16e-eeuwse familielandgoed te Bornato (in het hart van Franciacorta), waar zijn opa Giuseppe Biondelli net na WOII en een roerige ambassadeurscarrière de eerste wijnstokken plantte en zo de eeuwenoude wijntraditie van het land in ere herstelde. Het was Joska’s vader, Carlottavio Biondelli, de wijngaarden verder uitbreidde en een moderne wijnkelder liet aanleggen. In 2009 bottelde het domein zijn eerste Franciacorta, in 2013 sleepte het z’n eerste prachtige scores bij Jancis Robinson binnen, en als het aan Joska ligt zal de ster van dit domein de komende jaren alleen maar gaan rijzen. Het bijzondere aan de Franciacorta’s van Biondelli, is dat ze — afgezien van de rosé uiteraard — allemaal van 100% Chardonnay gemaakt zijn. De druiven worden vanaf de aanplant biologisch geteeld; in 2014 ontving Biondelli de officiële certificatie. Daarnaast speelt de kleinschaligheid van het domein een belangrijke rol. Doordat Biondelli maar zo’n 30.000 flessen per jaar produceert, kunnen er rigoureuze kwaliteitsstandaarden worden gehanteerd.

De Brut wordt gemaakt van druiven uit de wijngaarden `Nave’ en ‘Pain? en rijpt 24 maanden op fles na de tweede vergisting. Met z’n frisheid en minerale karakter is de Brut een fantastische aperitiefwijn, die het ook erg goed doet bij oesters en schaal- en schelpdieren. De Satèn, waarvoor de druiven uitsluitend uit de wijngaard `Nave’ komen, ondergaat eveneens 24 maanden rijping op fles na vergisting, en is met z’n zachte, romige structuur, mineraliteit en briochetonen uitermate geschikt bij de maaltijd. Voor de liefhebber is er een heel beperkte voorraad van de Millesimato: Première Dame. Deze exclusieve vin naturel Franciacorta (eveneens 100% Chardonnay uit Nave) wordt alleen in de beste jaren gemaakt, en rijpt maar liefst 40 maanden op fles. Laat de kreeft maar komen voor deze First Lady.

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.