Cantina del Vermentino Monti

Italië Italië - Sardinië

Cantina del Vermentino Monti

Bij het Sardijnse Cantina del Vermentino Monti is het all in the name: deze in 1956 opgerichte coöperatie bevindt zich in Monti, en heeft de focus op de productie van wijnen van dé witte sterdruif van Sardinië, vermentino. En dat doen ze met verve: volgens Vinous’ Italiëspecialist Ian D’Agata behoort het bedrijf tot de beste coöps van Italië met ‘excellent, refreshing whites and reds from Sardinia at generally low prices’.

Hoewel ‘coöperatie’ u mogelijk niet meteen sympathiek in de oren klinkt, is het in Italië, en zeker op Sardinië heel gebruikelijk voor wijngaardeniers om op deze wijze gezamenlijk wijn te produceren. Dat heeft alles te maken met de enorme fragmentatie van de wijngaardbezittingen. Cantina del Vermentino Monti bestaat welgeteld uit 350 leden, die gezamenlijk ruim 500 hectaren wijngaarden bezitten en bewerken.

De wijngaarden bevinden zich in het noordoostelijke deel van Sardinië, aan de adembenemend mooie Costa Smeralda, in de regio Gallura. Vermentino di Gallura wordt van oudsher gezien als de mooiste appellatie voor Vermentino. Niet gek, want in het noordoostelijke deel van het hete, droge eiland zijn de omstandigheden relatief koel. Tel daar de grote hoeveelheid oude stokken en het bijzondere granieten terroir bij op en je hebt alles wat je nodig hebt om onderscheidende witte wijnen te maken. En daar slagen ze bij Cantina del Vermentino wonderwel in! 

Herkomstgebied

Even geduld a.u.b.