Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op herkomstgebied
Zoek op dranksoort
Zoek op smaak
Zoek op flesinhoud
Wijn bestellen in onze webshop

Proprietá Sperino

Familie De Marchi, van ons beroemde Chianti-huis Isole e Olena, is van origine afkomstig uit Piemonte, en bezat daar ook, al ver voordat in 1965 Isole e Olena werd aankocht, een landgoed met wat vervallen wijngaarden: Proprietá Sperino te Lessona (Alto Piemonte). Lessona was eens een florerend wijngebied (vroeger werd er hier zoveel wijn gemaakt als nu in heel Piemonte) en op Sperino werd er dan ook, vanaf het moment dat men (ergens in de 18′ eeuw) het 16′-eeuwse kasteel van Lessona verbouwde tot het huidige landhuis, wijn geproduceerd. Door de moeilijke wijnbouw in het gebied enerzijds (steile hellingen, een hoge zuurgraad in de bodem, en groot risico op hagel) en de opkomst van de textielindustrie in Biella anderzijds, stierf de wijnbouw in Lessona na de phylloxeraplaag een stille dood; op Proprietá Sperino was de laatste oogst (voor commerciële productie althans) in 1904. In 1905 stierf ook de laatste Sperino, en kwam het domein door vererving in bezit van de familie De Marchi.

Luca de Marchi, de zoon van Paolo (eigenaar en wijnmaker van Isole e Olena) ging in zijn studietijd vaak naar Sperino, omdat hij hier veel rustiger kon werken dan in het drukke Turijn. Maar al zijn studie-uren en toekomstplannen om filoloog te worden ten spijt, verloor Luca zijn hart aan de wijn. Zodoende kocht Paolo in 1999 zijn broers uit en begon Luca in 2000 als wijnmaker van Proprietá Sperino. Na jarenlange voorbereidingen en een moeilijke opstart met veel line:schade, zijn Luca en Paolo erin geslaagd de oude wijngaarden te restaureren en de wijnen van toen te doen herleven. Aldus is de droom van de De Marchi’s, namelijk de grote Lessona-wijnen van hun voorvaderen opnieuw te maken en Lessona weer op de kaart te zetten, werkelijkheid geworden.

Luca’s wijnen zijn zeer slank en elegant, zeer complex en verfijnd, en van een enorme intensiteit. Het andere uiterste van alle dikke commerciële wijnen van dit moment. Niet voor niets noemen we Luca’s wijn soms liefkozend de Bourgogne van Italië. De Lessona is gemaakt uit puur Nebbiolo, in de Uvaggio (‘blend’) Coste della Sesia zitten bij de Nebbiolo kleine delen Vespolina en Croatina. Geen wijnen voor etikettendrinkers, wel voor liefhebbers van de eindeloze complexiteit van de Nebbiolo. Bijzonder indrukwekkend is ook Luca’s Le Franc, gemaakt van 100% Cabernet Franc. Omdat er geen bureaucratisch hokje is waar een Piemontese Cabemet Franc in past, valt de wijn in de categorie Vino da Tavola en mag er — bizar maar waar — geen jaartal op het etiket staan. Het jaar zit echter verstopt in de bottelcode. De wijn is verre van goedkoop, maar de enige vergelijkbare wijn, Cheval Blanc, is minimaal vier keer zo duur.

 

Proprietà Sperino

Proprietà Sperino Coste della Sesia Rosso Uvaggio 2019

Verfijnde Italiaanse rode wijn met de geur van kruiden, peper, jam en kersen. Soepel en zacht van smaak, heel elegant. Heerlijk bij risotto, geroosterd vlees of een pittige kaas.

16
Perswijn
2019
Perswijn: 16 punten

Krentjes, leer en tabak, warm, stevig en kruidig, zuren, tannine, stoer
Elsevier
2019
Elsevier:

Wijn uit Piemonte, van nebbiolo, en de zeldzame vespolina en croatina, gemaakt door chiantikunstenaar Di Marchi. Wondermooie wijn levert dat op. Doet denken aan het mooiste uit Barolo en Bourgogne.
95
Decanter
2019
Decanter: 95 punten

Subtle and sophisticated on the palate but with exceptional concentration of fruit. Great purity and a wonderful persistent finish.
16,5
Perswijn
2018
Perswijn: 16,5 punten

Verfijnd en complex, rood fruit, rozen, kruiden, aards, jong, mooie structuur, zuren, tannine, gelaagd

30,95 27,70 per fles

Aanbieding

Proprietà Sperino Lessona 2017

Italiaanse rode wijn met een verfijnd kruidig, licht peperig en jam-achtig aroma. De smaak is soepel, zacht en elegant. Mooi bij risotto, geroosterd vlees of pittige kazen.

17
Perswijn
2017
Perswijn: 17 punten

Tabak, kruiden, vanille, rokerig, lavas, heel fijn en elegant, mooie zuren, fijne tannine, puur
93
Decanter
2017
Decanter: 93 punten

Inviting and seductive nose of sour cherry, cranberry and plum. The palate is subtle and sophisticated with well-concentrated fruit, fresh acidity, and integrated tannins with a persistent finish.
94
Decanter
2015
Decanter: 94 punten

The buoyant palate is driven by linear acidity, while pomegranate flavour dissolves into silky fine-grained tannins and ends with an energising, saline finish.

66,20

Vanaf 12 flessen 60,70 per fles

Even geduld a.u.b.