Franse blauwe druif; de naam ervan wordt ook wel gespeld als cinsaut. Hij staat hoofdzakelijk aangeplant staat in gebieden langs de Middellandse Zee, zoals de Languedoc en Zuid-Rhône. Wijn van cinsault is fris, licht, arm aan tannine en aromatisch. In de regel wordt hij gebruikt om extra aroma toe te voegen aan rode blends met grenache, syrah en mourvèdre. Met zijn delicate geur van rood fruit en zijn lichtvoetigheid is hij daarnaast vooral geliefd als druif voor karaktervolle droge rosé.
Licht gerijpte rode wijn met een subtiele geur van kers, pruim, vijg, kruidnagel en bosgrond. Elegant en heerlijk sappig met soepele tannines en een evenwichtige frisheid. De finale is kruidig met tonen van laurier, tijm en toast. Fraai om zo van te genieten, of te drinken bij tajine met kip, aubergine en olijven, of lamsbout met Provençaalse kruiden.
Verleidelijke, intens fruitige en soepele rode wijn met een verfijnde geur van rode bes, framboos, kers en specerijen. Lichtvoetige, sappige stijl met puur rood fruit, evenwichtige frisheid en fijne tannines.