Colheita is een Portugese term voor ‘oogstjaar’. Hij wordt met name gebruikt voor portwijnen uit één oogstjaar die pas na een heel lange houtrijping gebotteld worden. De voorgeschreven minimale rijpingsduur op vat bedraagt zeven jaar, maar in de praktijk kan het tientallen jaren duren voor de wijn gebotteld wordt. Dit type port is complex en gerijpt, met geur- en smaaknuances die variëren van gedroogd fruit en cederhout tot karamel, koffie en noten. Een wijn om even voor te gaan zitten; schenk hem bij oude kaas, bittere chocola of noten. Omdat colheita op vaten rijpt – en dus met invloed van zuurstof – kun je een geopende fles colheita vrij lang bewaren zonder dat de smaak achteruitgaat.
Licht amberkleurige port met een gelaagde geur van gedroogde pruim, vijgenpasta, munt en geroosterde noten. Krachtig en volzoet van smaak met fijne tannines en milde zuren. Een dessert op zich! Ook fraai bij gerijpte, harde kazen, of bij een noten- of chocoladedessert.