Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op herkomstgebied
Zoek op dranksoort
Zoek op smaak
Zoek op flesinhoud

Ontdek alle wijnlanden

Overal ter wereld wordt wijn geproduceerd. En ieder land heeft zijn eigen manier en klimaat die een specifieke smaak meegeven aan een wijn. Maar welke wijnlanden zijn er precies? Wij hebben de belangrijkste oude- én nieuwe wijnlanden voor u op een rij gezet!

Champagne, de beroemdste mousserende wijn, is synoniem met luxe. Toch is de wijn eigenlijk ontstaan als een noodoplossing. De wijnen rond het Franse Reims en Épernay waren zo zuur dat er weinig aan te genieten viel. Niet zo gek, want op slechts vier uur rijden van Utrecht worden de druiven nu eenmaal minder rijp dan in zuidelijker gelegen warmere gebieden. 

De geboorte van Champagne

Het was de monnik Dom Pérignon (1639-1715) die een technische ingreep bedacht om dit probleem op te lossen. Aan de zure stille wijn werd suiker toegevoegd waardoor er een tweede gisting op fles ontstond. Het resultaat was een heerlijke mousserende wijn en de Champagne was geboren. De internationale beau monde, die zich vermaakte in Parijs en daar ook de talrijke bordelen frequenteerde, kon de ongegeneerd knallende en schuimende wijn erg waarderen, al waren veel Fransen minder enthousiast. Schrijver Alexandre Dumas (1802-1870) maakte de buitenlanders die de rare schuimwijn dronken nogal eens belachelijk, maar gaandeweg kreeg de wijn ook in Frankrijk steeds meer erkenning. Laten we het er op houden dat Champagne, als een lotusbloem, opgroeit uit de modder.

Inmiddels is de ‘echte’ Champagne, d.w.z. die uit het gelijknamige gebied, hoewel dus min of meer uit armoede ontstaan, het ijkpunt voor de vele mousserende wijnen uit andere gebieden. Crémant de Bourgogne, Catalaanse Cava en Duitse Sekt zijn hier voorbeelden van. Op exact dezelfde manier gemaakt, maar wel met een geheel eigen karakter en één overduidelijke overeenkomst: een lagere prijs. Vrijwel alle alternatieven zijn betaalbaarder dan het grote voorbeeld. Alles in en aan Champagne is duur: de druiven, de grond en, niet te vergeten, de hoge marketing-uitgaven om het luxueuze imago in stand te houden.

Franciacorta

Wellicht verwacht u nu een lofzang op het beste Italiaanse alternatief: Franciacorta. Natuurlijk zal ik u mijn enthousiasme daarvoor niet onthouden; sterker nog, de Italiaanse variant is de favoriete zondagmiddagconsumptie in huize Kleijs. Dat neem niet weg dat ik Champagne nog altijd de beste mousserende wijn ter wereld vind, maar Franciacorta heeft mijn hart gestolen.

Dit piepkleine gebiedje op zo’n uur rijden vanaf Milaan staat bekend om zijn mousserende wijnen, de beste in Italië. Als wijngebied heeft het een lange geschiedenis en mede door goede bodems en de nabijheid van het meer van Iseo zijn de omstandigheden voor druiven ideaal. Toch hebben de mousserende wijnen er pas de laatste 30 jaar een belangrijke rol gekregen. Men besefte dat druiven als Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Blanc zich er prima thuis voelen en het antwoord op Champagne lag voor de hand.

De inzet was niet zo zeer een voordelig alternatief van wat mindere kwaliteit te leveren, maar vooral een wijn die niet onderdeed voor Champagne. De kwaliteitseisen voor Franciacorta zijn streng; strenger dan voor Champagne en veel strenger dan voor, bijvoorbeeld, Cava. Zo vereist het consortium lage opbrengsten per hectare en een extreem lange rijping op fles. Voor een vintage Franciacorta bedraagt deze tenminste 30 maanden, voor Champagne 25 maanden en voor Cava 10.

Met name in Milaan en omstreken is Franciacorta inmiddels niet meer weg te denken in de betere restaurants en wijnbars en ook de Nederlandse (top-)gastronomie begint de wijn (langzaam) te omarmen. Thuis zijn we nog niet echt overtuigd. Wellicht is het onze oude Calvinistische soberheid die ons ervan weerhoudt te genieten van mousserende wijnen, afgezien van een enkele fles bij feestelijkheden zoals het inluiden van het nieuwe jaar. Dat is jammer. Wijn en zeker mousserende wijn horen bij genieten. Genieten van eten, drinken en gezelschap. Onze zuiderburen weten dat al lang. En als het genotene ook nog van uitmuntende kwaliteit is, zal dat de pret alleen maar verhogen. De wijn verdient het en wij mensen nog meer…

 


333
Wijn uit Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk is zonder twijfel het beroemdste wijnland ter wereld. Franse wijnproducenten maken al eeuwenlang uiteenlopende wijnen van topklasse. Voor talloze internationale wijnmakers vormt het land nog steeds hét grote voorbeeld op wijnbouwgebied. Jaarlijks produceert het land 7 tot 8 miljard flessen wijn.

Top 3 grootste herkomstgebieden Frankrijk

214
Wijn uit Italië

Italië

Wijnland Italië heeft een geheel eigen karakter. Het klimaat variëert enorm van noord naar zuid. In de wijngaarden staan honderden inheemse druivenrassen aangeplant. Italië is beroemd om haar mooie klassieke bewaarwijnen als de Barolo en Brunello di Montalcino. Tegenwoordig worden er ook bijzondere nieuwe wijnen geproduceerd, vooral in het zuiden.

Top 3 grootste herkomstgebieden Italië

130
Wijn uit Spanje

Spanje

Spanje bezit de meeste wijngaarden ter wereld. Het land kent zeer uiteinlopende klimaten, van regenachtig en gematigd in het groene noordwesten tot zeer heet en droog in het zuiden. Daardoor groeien er veel verschillende druivenrassen in het land. Spanje heeft dan ook een rijk aanbod aan wijnen met verschillende en eigen karakters.

Top 3 grootste herkomstgebieden Spanje

46
Wijn uit Duitsland

Duitsland

Top 3 grootste herkomstgebieden Duitsland

45
Wijn uit Portugal

Portugal

Top 3 grootste herkomstgebieden Portugal
  1. Alentejo 19
  2. Douro 14
  3. Dão 5

37
Wijn uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Top 3 grootste herkomstgebieden Zuid-Afrika

14
Wijn uit Oostenrijk

Oostenrijk

Top 3 grootste herkomstgebieden Oostenrijk

9
Wijn uit Argentinië

Argentinië

De grootste herkomstgebieden Argentinië

9
Wijn uit Verenigde Staten

Verenigde Staten

De grootste herkomstgebieden Verenigde Staten

8
Wijn uit Chili

Chili

De grootste herkomstgebieden Chili

6
Wijn uit Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland

De grootste herkomstgebieden Nieuw-Zeeland

6
Wijn uit Griekenland

Griekenland

De grootste herkomstgebieden Griekenland

4
Wijn uit Australië

Australië

De grootste herkomstgebieden Australië

3
Wijn uit Bulgarije

Bulgarije

De grootste herkomstgebieden Bulgarije

2
Wijn uit Libanon

Libanon

De grootste herkomstgebieden Libanon


2
Wijn uit Hongarije

Hongarije

De grootste herkomstgebieden Hongarije
  1. Tokaj 2

Franciacorta

Villa Franciacorta Bokè Rosé Brut 2019

Mousserende Italiaanse rosé met een aroma van rood fruit en toast. De smaak is zacht en fris. Lekker als aperitief, maar ook goed te combineren met koude vis of schaal- en schelpdieren.

39,40

Vanaf 12 flessen 36,15 per fles

Villa Franciacorta Emozione Brut 2019

Mousserende witte wijn uit Italië, met een pittig aroma van fris fruit en toast. Frisse, sappige en krachtige smaak: ideaal als aperitief, maar ook heerlijk bij vis of koude voorgerechten.

90
Vinous
2019
Vinous: 90 punten

This has a round feel, with saline-tinged bubbles and tart orchard fruits cascading throughout. It finishes with a lip-smacking tart tension while leaving the mouth watering for more.

33,40

Vanaf 12 flessen 30,65 per fles

Even geduld a.u.b.