Assortiment
Panizzi
In 1979 kocht Giovanni Panizzi, Milanees, een vakantiehuis bij San Gimignano, het Toscaanse stadje met de vele torens. Dat er ook wat wijngaarden bij het huis lagen, nam hij aanvankelijk op de koop toe (leuk voor privégebruik), maar geleidelijk begon hij zich toe te leggen op de exploitatie daarvan. De eerste productie op commerciële schaal kwam — na de nodige experimenten met nieuwe productiemethoden om tot een zo hoog mogelijke kwaliteit te komen — tot stand in 1989, en algauw werden de witte wijnen van Panizzi toonaangevend in San Gimignano. Niet voor niets schrijft de Gambero Rosso: 'Gianni Panizzi was one of the founding fathers of Vernaccia di San Gimignano and one of the first to believe in its potential and commit to promoting its features'. Giovanni overleed in 2010, maar het domein wordt in diens geest voortgezet door Simone Niccolai, zoon van Giovanni's investeerder Luano Niccolai. De wijnen zijn gelukkig nog altijd even subtiel, schoon en karakteristiek, en de flessen — met hun bijzondere etiketten in de vorm van een kruis — zijn nog altijd een sieraad op tafel.
Het moge duidelijk zijn, Vernaccia di San Gimignano is waar het allemaal om gaat bij Panizzi. Ze maken 'm in drie kwaliteiten. De frisse, levendige basis, de rijkere en krachtigere cuvée uit de wijngaard Santa Margherita (gelegen rondom de kelders) en de volle, complexe, houtgerijpte Riserva. Naast wit maakt Panizzi echter ook een mooie Chianti in de Colli Senesi (oftewel de heuvels van San Gimignano) van 100% Sangiovese. Tot slot is ook de olijfolie van dit Toscaanse domein aanbevelenswaardig.
Toegankelijke Italiaanse rode wijn met een verfijnd aroma van rijp rood fruit, eiken en boter. De evenwichtige, elegante smaak combineert goed met kalfsvlees of gevogelte.
Droge Italiaanse witte wijn met een aroma van bloemen, anijs en amandel. Dankzij de zachte smaak ideaal bij gerechten met paddenstoelen, blank gevogelte of gepocheerde vis.
Voordelen eigen account