Snel kiezen
Zoek op kleur
Zoek op prijs
Zoek op land
Zoek op druivenras
Zoek op producent
Zoek op herkomstgebied
Zoek op dranksoort
Zoek op smaak
Zoek op flesinhoud
Wijn en Spijs Noordman Wijnen/La Bordelaise

Wijn & Salades

Salades zijn populair als lunchgerecht, als voorafje en, zeker in de zomer, als complete maaltijd. Het kenmerk van een salade is zijn frisse smaak. Daarbij passen lichte, verfrissende wijnen, maar net zoals salades zijn die er in diverse smaken en dus valt er weer volop te variëren.

Groene salades

Het eerste waaraan je denkt bij een salade is: sla! De meeste salades bestaan uit een basis van een of meer groene slasoorten als kropsla, veldsla, ijsbergsla, little gem of frisée. Salades van andijvie, spinazie of raapstelen passen ook in dit rijtje. Ze zijn groen, smaken fris en hebben een malse bite. Het zijn lichtgewichten die om lichte, frisse wijnen vragen, maar die hun uiteindelijke karakter krijgen door de toevoegingen waaronder de dressing. De toevoeging bepaalt uiteindelijk de wijnstijl.

De dressing

De dressing geeft de 'sla' smaak en het beïnvloedt het mondgevoel van de salade. Een zurige vinaigrette maakt de salade slanker, een lobbige dressing maakt hem molliger. De lichte, frisse wijn die er het best bij past beweegt mee van strakker naar ronder.

Dressing Ingrediënten Maakt de salade Wijnstijl Voorbeeld
Caesar o.a. ansjovis, eierdooier, Parmezaanse kaas voller, smeuïger, ronder fris, zacht, rond Sauvignon Blanc uit Chili, Mâcon Villages
Blauwe-kaas o.a. gorgonzola of roquefort iets ronder, hartiger geurig, milddroog Muscat uit de Languedoc, Silvaner uit Franken
Mayonaise o.a. mayonaise, azijn of citroensap voller, smeuïger zacht, ook fris Bourgogne blanc, Chenin Blanc
Room o.a. slagroom of crème fraîche ronder, smeuïger rond, ook fris Chardonnay met weinig hout, Sémillon
Oosters o.a. sojasaus, ketjap of hoi sin hartiger, zoeter frisdroog, rond Riesling feinherb, Chardonnay met beetje hout, Sauvignon-Sémillon met beetje hout, Rosado uit Navarra
Tomaat o.a. tomaat of ketchup fris zoetzuur droog, fris, fruitig of lichtkruidig Gavi, Rosato uit Italië, Rosé uit de Rhône, Beaujolais
Tuinkruiden o.a. peterselie, bieslook, kervel frisser droog, fris, fruitig Grüner Veltliner, Verdejo uit Rueda, Côtes de Gascogne
Yoghurt o.a. yoghurt frisser, smeuïger fris, licht Muscadet, Verdicchio
Vinaigrette o.a. azijn, mosterd frisser, slanker, strakker fris, niet te droog Pinot Blanc, Soave, Rosé uit de Provence, Spätburgunder rosé

Niet-groene salades

Salade op een bord

Niet-groene salades hebben een andere groente dan 'sla' als basis. Denk aan rode bietjes, tomaat, witlof en roodlof. Op zich gedragen ze zich als de andere salades, maar kijk uit met de lofsoorten. Uitgesproken fruitige wijnen versterken het bittertje in de lof. Kies daarom liever voor een wijn met een nootachtige toets als een Pouilly-Fuissé. Nog beter: ga voor een wijn die zelf een bittertje heeft zoals veel Italiaanse witte wijnen.

Maaltijdsalades

Een maaltijdsalade smaakt als alle salades ook fris, maar hij heeft wel gewicht doordat de basis niet uit een slasoort bestaat, maar uit een zetmeelrijk product als aardappel, rijst, pasta, couscous of kikkererwten. Frisse, droge wijnen accentueren de lichte, verfrissende kant van een maaltijdsalade, maar voor een evenwichtige combinatie mag de wijn wel wat body en rondeur hebben zoals bijvoorbeeld in een Chardonnay, Chenin Blanc en Viognier. Kies nooit voor een zwaargewicht, die maakt het geheel te log.

Salade Ingrediënten Type wijn Voorbeeld
Aardappelsalade aardappel, appel, ui, groene kruiden, yoghurtmayonaisedressing fris, zacht Sauvignon Blanc uit de nieuwe wereld, Pinot Blanc, Silvaner, Rivaner
Bietjessalade Rode biet, ui, appel, kappertjes fris, pittig Volle Muscadet, Furmint, Italiaans wit als Grillo en Pecorino, Fino sherry, lichte Sangiovese, Dolcetto
Griekse salade komkommer, tomaat, ui, olijf en feta, olijfolie droog, fris Bordeaux sec, Sauvignon Blanc, Rueda, Soave, Muscadet
Huzarensalade aardappel, ham, doperwtjes, mayonaisedressing fris, iets mollig Riesling Kabinett, Chardonnay, Chenin Blanc
Pastasalade pasta, tomaat, olijf, salami droog, kruidig, niet te strak Rosé, Rosato, Dolcetto, Zweigelt
Peulvruchtensalade witte bonen (linzen, kikkererwten, andere peulvrucht), uiringen, vinaigrette fris met body Colombard, Italiaans wit als Fiano en Falanghina, Grenache blanc, Roussanne
Salade Caprese tomaat, mozzarella, basilicum licht, fris Soave, Gavi, Pinot Grigio, droge lichte rosé
Salade Niçoise kropsla, tomaat, paprika, tonijn, gekookt ei, olijven, frisse dressing droog, fris Wit en Rosé uit de Provence, Gambellara, Verdicchio, Viognier zonder hout
Salade met gegratineerde geitenkaas kropsla, gegratineerde Franse geitenkaas, tuinkruidendressing droog, fris Sauvignon Blanc, Pouilly-Fumé, Riesling, Crémant
Salade Paysanne gemengde sla, spekjes, eventueel gruyère, croûtons, mosterddressing droog, vol Chardonnay, Pinot Blanc, stevige rosé, Beaujolais
Tabouleh/couscoussalade couscous, sjalot, paprika, olijven, munt, evt. geiten of schapenkaas droog, pittig Viognier, Pinot Gris, droge Gewurztraminer, Rosé, Beaujolais, Bardolino, lichte Pinot Noir, Tinto Joven
Vietnamese salade ijsbergsla, flinterdunne ui, reepjes rosbief, citroendressing met munt en/of koriander milddroog en fris aromatisch Gros Manseng, droge Muscat, Crémant, volle rosé
Waldorfsalade bleekselderij of knolselderij, appel, walnoot, evt. kaas, yoghurtdressing milddroog, fruitig Riesling, Weissburgunder, Grüner Veltliner
Witlofsalade witlof, appel, augurk, ei, bieslook, yoghurtmayonaisedressing droog, zacht, niet te fruitig Gavi, Soave, Vermentino, witte Provence (rolle), witte Rhône (marsanne/roussanne)

De extra's

oor iets specifieks aan de salade toe te voegen kunnen zowel de smaak als de structuur een lift krijgen. Vers fruit (druif, mandarijn, mango of peer) kan een subtiel bruggetje vormen tussen een fruitige wijn en de salade. Een scheutje vruchtensap door de dressing heeft hetzelfde effect. Met gedroogd fruit als rozijn of gewelde abrikoos krijgt de salade een zoet accent en kan er een zoetere wijn bij de salade worden geschonken. Spannend is een combinatie van veldsla, gerookte kip, abrikoos en een witte Banyuls. Met croûtons, pijnboompitten, geroosterde noten, uitgebakken spek, chips van serranoham of flinters overjarige brokkelkaas geef je de salade meer bite en passen ook de lichtere, houtgerijpte wijnen erbij.

Vruchtensalades

Salades van verse vruchten zijn fris, zoet en hebben, afhankelijk van het soort fruit, min of meer bite. Er zijn veel combinaties mogelijk. Pas alleen op voor te zoete wijnen, die maskeren de frisheid en halen de fut uit het fruit. Zoek een wijn die een zelfde soort zuur heeft als het fruit.

Fruit Wijnstijl Voorbeeld
Aalbes, framboos, morel friszoet Mousserende Rosé (demi-sec), Brachetto d'Acqui
Aardbeien friszoet, frivool Riesling feinherb, milddroge Muscat, frisse Moscato d'Asti
Appel, peer rinszoet Cider, frisse Moscato d'Asti
Bosbes, kers, framboos zoet (met rood fruit) Banyuls, Collioure, (koude) Ruby port
Citrus friszoet Riesling Auslese, Chenin Blanc moelleux (Vouvray, Coteaux du Layon), Sauternes
Tutti-frutti zoet met body Rivesaltes Ambré, Tawny port, Vin Santo
Fruit op een bord

Houd de dressing mild

Zure dressings zijn funest voor de wijn.
Houd de dressing fris en mildzuur door:

  • zuinig te zijn met azijn
  • een milde azijn te gebruiken
  • azijn te vervangen door vruchtensap
  • het zuur te verzachten met een scheutje room of geraspte kaas
  • het zuur te zoeten met honing of gembersiroop


© Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.

Even geduld a.u.b.