Terug naar "Fout en niet fout"

Help, de wijn heeft kurk!

Wat betekent ‘de wijn heeft kurk’?

'Kurk' (in het Frans goût de bouchon) is een onaangename geur én smaak, die het eigenlijke karakter van de wijn overheersen en hem daardoor minder aangenaam of zelfs onaangenaam maken. Met name het schimmelige, muffe aroma valt op. De oorzaak is meestal de kurk zelf die de wijnfles afsluit. In die kurk kunnen micro-organismen muffe aroma’s vormen die het aroma en de smaak van wijn gaan overheersen, waardoor de wijn ‘kurk’ heeft. De meest beruchte stof met een muffe geur is TCA, trichlooranisol.

Kurk en trichlooranisol

Er is maar heel weinig van nodig om een wijn muf te doen ruiken. Om een idee te geven: als je 2 theelepeltjes TCA in 1 miljard liter water doet geurt dit water naar ‘kurk’. En 1 miljard liter water zit in 400 (!) Olympische zwembaden van 50 x 25 x 2 meter.

Vandaar dat kurkenproducenten zeer zorgvuldig moeten werken om ervoor te zorgen dat deze stof niet ontstaat. Maar ook andere stoffen kunnen een muf, schimmelig aroma geven. Bijvoorbeeld als er wijn gemaakt wordt van beschimmelde druiven is de kans op een muf aroma aanwezig.

Wat is zeker géén ‘kurk’?

De kurkdeeltjes die soms na het openen van de fles in de wijn drijven. Op zich kunnen die kurkdeeltjes geen kwaad, maar het is een minder fraai zicht. Met een schone pink of een klein lepeltje de kurkdeeltjes verwijderen is dan de oplossing en aan de kwaliteit van de wijn doet het zeker niets af.

Door Gerhard Horstink – oenologue van de Universiteit van Bordeaux ©.


  Terug naar "Fout en niet fout"
Even geduld a.u.b.